Saz fiyatları,Saz,Elektro saz,Bağlama,Saz bağlama,Bağlama fiyatları,Bağlama nota yerleri,Uzun sap bağlama,Kısa sap bağlama,Bağlama akor,Bağlama akord,Bağlama çalma
3 sene önce bakkalgrup tarafından yazıldı, kez görüntülendi ve 5 yorum yapıldı.

Bağlama Tavırları

Bağlama Tavırları

Türk Halk Müziği’nin kendine has özelliklerinden biri de bölgelerine özgü icra edilmesidir. Bağlama eşliğinde bölgesel türküleri söylerken aynı zamanda o bölgeye özgü olan tezene özellikleri de uygulanarak Türk Halk Müziği’nin zengin özllikleri ortaya koyulmuş olur. İşte bu şekilde icra edilen çalış tarzlarına tavır adı verilmektedir. Tavırlar sadece duyumla ilgili değildir. Görsel öğeler de içermektedir.

Tavırlar bazen birbilerinden küçük ayrıntılarla ayrılıken bazen de ortak noktalar barındırmazlar. Bazen de bir tavır içerisinde başka bir tavrı barındırabilir. Bazen bir tavır tek başına yöresinin eserlerini icra etmede yetersiz kalmış ve bu nedenle farklı çeşitleri türetilmiştir.

Tavırları icra etmede en önemli noktalardan biri de bağlama düzenidir. Bir tavrı icra etmek için o tavra en uygun düzene göre akord yapılmalıdır.

Başlıca tavırlar şunlardır:

  1. Zeybek tavrı
    2. Sürmeli tavrı (Yozgat tavrı)
    3. Kayseri tavrı
    4. Konya tavrı
    5. Silifke tavrı
    6. Azeri tavrı
    7. Ankara tavrı
    8. Aşıklama tavrı
    9. Karadeniz tavrı
    10. Rumeli tavrı
    11. Karşılama
    12. Teke tavrı

Tavırların yazılı olarak gösterilmesinde yezene vuruşlarının yönlerinden yararlanılmaktadır. Daha önce de belirttiğimiz gibi tavırlar bağlamada görselliği de ön plana çıkarmaktadır. Tavırlar hakkında bilgi vermeden önce şunu söylemek gerekir ki hemen hemen bütün tavırların ilk tezene vuruşları yukarıdan aşağıya doğuru yapılan harekle başlar.

1.    Zeybek Tavrı

Bu tavır bir tanesi temel olmak üzere, dört ayrı tezene kümesi içerir.

2. Konya Tavrı
Bu tavrın en önemli özelliği, bağlamanın üstteki tel gurubuna (sol sesine) takma tezene yöntemidir. Bir zeybek tezenesinin ardından yukarı doğru sol teline taktırmadan ibarettir. Yani yukarı yönlü hareket kesintiye uğratılmaksızın devam edilir.

Bu tavrın bağlama düzeninden kaynaklanan dezavantajı ise şudur; icrası esnasında hemen hemen her nota kümesinin ya da tavrın icra edilecek olması, gerekmeyen zamanlarda da sol sesinin çıkmasına sebep olmaktadır. Bunun önüne geçebilmek için ise, yukarı tele taktırım yapılacağı zaman o tel üzerinde ve notada yazan seslerin 5. parmakla alımı uygun olanlarının alınması sağlanabilir.

3. Silifke Tavrı
Duyum itibari ile zeybek tavrı ile aynıdır. Lakin görünüşte zeybek tavrının yönleri ile tam tersidir. Bu yörenin türkülerinin hızlılığından dolayı genellikle alt tel grubu kullanılarak icra edilir.

4. Azeri Tavrı
Çoğunlukla alt tel grubu kullanılarak icra edilen bir tavırdır. Silifke ile karşılama tavırlarına benzemesine rağmen, vuruşların hızı açısından farklılık taşımaktadır. Karşılama tezenesinde birinci vuruş üst tel grubu ile orta tel grubunun taranmasının ardından, tezene alt tel grubunda hareketini bitirmiş olur. Azeri tavrında ise tezene yalnızca alt tel grubunda kullanılır.

5. Sürmeli Tavrı (Yozgat Tavrı)
Sürmeli tarvrının yapılabilmesi bağlamada ancak tirillerle gerçekleştirilebilir. Tiril yapmak, bir notanın önündeki ya da arkasında bulunan seslere çok seri bir şekilde çarpma yaparak gerçekleştirilir. Bağlama ile icra edilecek eserlere nota yazılırken sürmeli tavrının yapılması gereken yerlerde “tr” işaret belirtilerek bu tavrın uygulanması gerektiği belirtilir.

6. Kayseri Tavrı
Kayseri tavrı, sürmeli tavrıyla beraber bazı sesler öncesinde çoğunlukla 32′lik seslerle birlikte, tezene tutan elin bağlamanın göğsü üstünde yuvarlak çizilmesi ile gerçekleştirilir. Tiriller ve esli notaları da içeren Kayseri tavrının en belirgin özelliği, esli notalarda tezene tutan elin bir daire çizerek hareket ettirilmesidir.

7. Karadeniz ve Rumeli Tavrı
Her iki yörenin mızrap vuruşları ve buna bağlı olarak da duyum ve de görünüşü aynıdır lakin yörelere ait olan eserlerin değişik duyumları olduğundan dolayı aynı mızrap vuruşlarına sahip olsalar da isimler almışlardır.

Trakya yöresine özgü eserlerin duraklama kısımlarında bir tür istirahat hissi veren bir tezene şekli daha mevcuttur.

Bazen de Kayseri tavrında bulunduğu gibi ilk mızrap vuruşunu takip eden vuruş esli olarak yapılabilir ama daire çizermişcesine bir hareket yapılmaz.

8. Aşıklama Tavrı
Aşıklama tavrının en belirgin özelliği, mızrabın aşağıdan yukarıya doğru bütün tel gruplarını tarayarak çıkmasıdır.

9. Karşılama Tavrı
Karşılama tavrı, Aşıklama tavrının tam tersi biçiminde gerçekleştirilir. Karşılama tavrında birinci vuruş yukarıdan aşağıya doğru ve bütün tel gruparını taramak ile gerçekleştirilir. Zaman zaman tarama yerine sadece üst tel grubuna vurularak ya da es alınarak da çalınır.

10. Ankara Tavrı, Fidayda Tavrı
Ankara tavrı adını Fidayda türküsünden almıştır. Bu tavrın en belirgin özelliği karar sesinin sık sık çalınmasıdır. Karar sesi yerine es kullanılması da oldukça rastlanılan bir çalım şeklidir. Ardından gelen mızraplar ise çalınacak nota ile tekrar karar sesinin çalınması ile sonlandırılır.

11. Teke Tavrı
Teke tavrının en belirgin özelliği aksayan üçlü kümesinin aşağıdan yukarıya şeklinde başlatılmasıdır.

Görüldüğü üzer tavırlar kullanıldıkları yörelerin adlarıyla veya eserlerin adlarıyla adlandırılırlar. Bu farklılıklar hem ülkemizin hem de Türk Halk Müziğimizin derinlik ve zenginliğinin bir göstergesidir. Eserlerin çalımında iyi bir icra bağlama üzerindeki tavır ve buna bağlı olarak tekniklerin iyice kavranmış olmasına bağlıdır.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Yorumlar
  1. oguzhan diyor ki:

    yavvv kiymtli hocalar; bu tavirlarda cok yanlisliklar var ozellikle trakya tavrinde uygulanisiyla buradaki yazimi cok farkli yavvvvv buradakinin calisla ne alakasi var anlamiyorum ritm olarak bile tutmuyoooo….
    .

    • hey diyor ki:

      yanlış değil hepsi doğru başka sayfalardada görebilirsiniz.ayrıca gayet güzel bir site burası…

  2. bakkalgrup diyor ki:

    Bu konudaki düşüncelerinizi paylaşırsanız seviniriz.

  3. ayse diyor ki:

    oguzhan doğru mu söliyo

    • bakkalgrup diyor ki:

      Sayfalarımızda yapmış olduğumuz paylaşımlar belli araştırmalar sonucu elde edilmektedirler. Gelişi güzel hiçbir bilgi paylaşılmamaktadır.



Bu sitede yayınlanan yazılar kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.Tüm hakları saklıdır.
Tema : Sipsi v1
Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.
Email
Print