Saz fiyatları,Saz,Elektro saz,Bağlama,Saz bağlama,Bağlama fiyatları,Bağlama nota yerleri,Uzun sap bağlama,Kısa sap bağlama,Bağlama akor,Bağlama akord,Bağlama çalma
3 sene önce bakkalgrup tarafından yazıldı, kez görüntülendi ve hiç yorum yapılmadı.

Bağlama ve Tezene Tutuşu

Bağlama ve Tezene Tutuşu

Bağlamanın Tutuluşu

Bağlama, hem icra biçimi hem de fiziki özellikleri göz önünde bulundurulduğunda oturarak çalınmak üzere yapılmış bir enstrumandır. Bağlamadan ve tabi ki bütün diğer enstrumanlardan istenilen sesi alabilmek için öncelikle doğru bir tutuş pozisyonu sağlanmalıdır.

Bağlama veya farklı bir ensturman çalabilmek için öncelikli koşul vücut ölçülerinize uygun bir çalgı edinmektir. Daha sonraki adımda ise yine vücut ölçülerinize uygun bir yükseklikte oturmalısınız. Ayaklarınız yere temas edebilmelidir. Topuklarınız ise birbirinden 30-35cm uzaklıkta olmadır. (Bu ölçüler vücut ölçülerine göre değişebilen bir ölçülerdir.)

Bağlamanın tekne diye tabir edilen bombeli kısmı kalça bölgenize, bacağınız ile gövdenizin birleştiği bölgenin üzerine oturmalıdır. Bağlamanın göğsü diye tabir edilen bölgesi ise tam karşınıza doğru bakmalıdır. Eğer bağlamayı sağ elinizle çalacaksanız, sağ kolunuzun yardımıyla bağlamanın teknesine baskı uygulayarak sol kolunuzun yardımı olmadan bağlamayı dengede tutmanız gerekmektedir. Çünkü bağlamanın pozisyonunu sol eliniz yardımıyla sağlamaya çalışırsanız çalım esnasında sorunlar yaşayıp, istenilen hızda bağlama çalamazsınız. Bağlamanın sapı ise yere paralel değil biraz daha yukarıya bakacak şekilde durmalıdır.

Sol El Pozisyonu

Elimizin yapısı gereğince baş parmağımız ve işaret parmağımızın arasıda oval şekilde “U” harfini andıran bir boşluk vardır. Bağlamanın ve diğer bir çok ensturmanın yapısı bu duruma uygun bir şekilde dizayn edilmiştir. Hiçbir harek yapmaksızın elimizn bu oval bölgesini bağlamaya temas ettirerek doğru tutuş pozisyonunu sağlayabiliriz. Bu tutşta önemli olan elimizi gereksiz şekilde sıkmamalıyız.

Perdelere Basış

Saptaki perde aralıklarına basacak olan parmaklarımızın uyması gereken bazı hususlar vardır bunlardan bazılar şunlardır; tırnaklarımız fazla uzun olmamalıdır. Çünkü tırnaklarımızın uzunluğu fazla olursa perde aralarına rahatlıkla basamayız. Diğer önemli husus da çalım esnasında yahut çalmaya hazır olduğumuz zamanlarda parmaklarımız kapalı bir yumruk şekline bürünmemelir. Her an çalacakmış gibi tellere yakın bir pozisyonda olmalıdır.

Çalış esnasında ise tellerden temiz ses alabilmek için tellere istisna durumlar olmadığı zamanlarda dik olarak basmaya özen göstermeliyiz. Parmaklarımızı da mümkün olduğunca perde sonlarına kullanmaya alıştırmalıyız.

Tezenenin Tutuluşu

Tezene tutacağınız elinizin doğal duruşuna baktığınızda, baş parmağınız ve işaret parmağınızın uçlarının birbirine yakın durduğunu göreceksiniz. Tezeneyi bu pozisyondaki elinizde işaret parmağınız ile baş parmağınız arasına yerleştirip hafifçe tutmanız size doğru tutuşu sağlayacaktır.

Tezenenin Kullanımı

Tezene kullanımı fazla güç harcamak gerekmeyen bir harekettir. Zira tezen kullanmı esnasında elin gereğin fazla sıkılması eli yorar ve bu nedenle çalım süresini kısaltır. Tezenenin doğru kullanım bölgesi ise bağlamanın göğsünün orta noktasıdır. Bu bölgenin dışında da farklı bölgeler kullanılmaktadır. Bu kullanımların amacı ise bağlamadan farklı tınılar almaktır.

Tezene kullanımındaki izlenecek yola değinmek gerekirse, yukarıdan aşağıya doğru yapılacak vuruşlarda baş parmaktan destek alnır, aşağıdan yukarıya doğru yapılan vuruşlarda ise işaret parmağından destek alınır. Destek noktaları ise parmak uçları olmalıdır. Tezene hareketlerini uygularken elimizi çok savurmamalıyız. Yani tellerden çok uzaklaşmamalıyız. Bir diğer önemli nokta da aşağıdan yukarıya ve yukarıdan aşağıya yaptığımız vuruşların şiddeti eşit olmalıdır. Tezene hareketleri ise bilek yardımıyla yapılmalıdır kesinlikle dirsekten hareket sağlanmamalıdır.

 Yanlış Tutuşlar

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Yorumlar


Bu sitede yayınlanan yazılar kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.Tüm hakları saklıdır.
Tema : Sipsi v1
Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.
Email
Print