Saz fiyatları,Saz,Elektro saz,Bağlama,Saz bağlama,Bağlama fiyatları,Bağlama nota yerleri,Uzun sap bağlama,Kısa sap bağlama,Bağlama akor,Bağlama akord,Bağlama çalma
2 sene önce bakkalgrup tarafından yazıldı, kez görüntülendi ve 2 yorum yapıldı.

Bağlamada Akor

Bağlamada Akor

Akor Nedir ?

Belli kurallar dahilinde birbirlerine uygun en az üç sesin bir araya gelerek beraber tınlamasına akor adı verilmektedir. Aynı anda üç ses birden çıkarmaya uygun bütün müzik aletlerinde akor yapılabilmektedir. Akorlara adını veren seslere kök ses denmektedir. Birçok akor çeşidi bulunmaktadır fakat en çok kullanılan akor türleri “majör” ve “minör” akorlardır.

Majör Akorlar

Kök sesin majör gam dizilimindeki 1. – 3. – 5. seslerin bir araya gelmesiye oluşturulan akor türlerine majör akor adı verilmektedir.

Majör gam oluşturabilmek için ise majör gam kalıbını bilmek gerekir. Bu kurak ise şöyledir:

2 tam ses – 1 yarım ses – 3 tam ses – 1 yarım ses şeklinde bir gam yürüyüşü mevcuttur.

Örnek

Kafa karıştırıcı olmaması için Do majör gamını ele alacağız. Öncelikle Do majör gam yürüyüşünü yukarıdaki kurala göre yazalım.

Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si

Do majör akoru için seslerimizi seçelim. 1. – 3. – 5. sesleri seçeceğiz.

Do-Mi-Sol

İşte böylelikle Do majör akorumuzu oluşturduk.

Minör Akor

Kök sesin minör gam dizilimindeki 1. – 3b. – 5. seslerin bir araya gelmesiyle oluşturulan akor türlerine minör akor adı verilmektedir.Fakat minör akorların yapısında bir fark vardır. O fark ise üçüncü sesin natural haliyle değil bemol olarak kullanılması gerekmektedir.

Minör gam oluşturabilmek için ise minör gam kalıbını bilmek gerekir. Bu kural ise şöyledir:

1 tam ses – 1 yarım ses – 2 tam ses – 1 yarım – 2 tam ses şeklinde bir gam yürüyüşü mevcuttur.

Örnek

Kafa karıştırıcı olmaması için La minör gamını ele alacağız. Öncelikle La minör gam yürüyüşünü yukarıdaki kurala göre yazalım.

La-Si-Do-Re-Mi-Fa-Sol

La minör akoru için seslerimizi seçelim. 1. – 3. – 5. sesleri seçeceğiz.

La-Do-Mi

İşte böylelikle La Minör akorumuzu oluşturduk.

Bağlamada Başlıca Akorlar

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Yorumlar
  1. dima diyor ki:

    güzel bilgiler için teşekkürler

  2. Professional diyor ki:

    Arkadaşlar 2 haftadır HEpsini ARıyorum Herkez Bunları Veriyor Ama Yinede Teşekkürler …



Bu sitede yayınlanan yazılar kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.Tüm hakları saklıdır.
Tema : Sipsi v1
Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.
Email
Print