Saz fiyatları,Saz,Elektro saz,Bağlama,Saz bağlama,Bağlama fiyatları,Bağlama nota yerleri,Uzun sap bağlama,Kısa sap bağlama,Bağlama akor,Bağlama akord,Bağlama çalma
3 sene önce bakkalgrup tarafından yazıldı, kez görüntülendi ve 1 yorum yapıldı.

Bağlamanın Tarihçesi

Bağlamanın Tarihsel Gelişimi

Bağlama ve ailesi sazlarını tanıyabilmemiz için öncelikle bu sazların atası olarak bilinen kopuzdan bahsetmemiz gerekir.

İlk çağlarda insanlar, avlanma yayına oku sürerek bir takım sesler çıkarmışlar ve adına ‘okluğ’ demişlerdir. Sonraları okluğun ucuna su kabağı ilave ederek ‘ıklığa’ dönüştürmüşler ve at kılından (At kuyruk kılı) yapılan yaylar ile de çalmaya çalışmışlardır. Su kabağının üst kısmına ince deriler gerdirip sap ilave etmişler ve kiriştelleri (Bağırsak teller) deri üzerinden geçirmek suretiyle sesin daha net çıkmasını sağlamışlardır. Yay ile çalınanlarına ‘Iklığ’, parmak veya mızrap ile çalınanlarına da ‘Kopuz’ adını verdikleri tarihsel belgelerden anlaşılmaktadır

M.Ö. 700’lü yıllara ait kabartmalarda, Hitit sanaçılarının bağlama, çifte kaval ve zil eşliğinde eğlenen insan figürlerinin, bir diğer kabartmalarda ise resim tef, zil, zurna çalan insanların olduğu görülmektedir. Günümüzdeki mehter gibi tören resimlerinin varlığı bilinmektedir. Böylece enstrümanların tarihini ve gelişim sürecini daha gerçekçi olarak belirlememiz de mümkün olacaktır.

Bağlama ile bazı Türk sazları M.Ö.1600’lü yıllardan beri kullanılan çalgılardır. Anadolu Medeniyetleri Müzesinden edinilen belgelerle gün ışığına çıkmış ve daha anlaşılmıştır. Söz konusu belgedeki sazın omuzda çalınması ve bağlamaya benzemesi oldukça önemli bir kanıttır. Hem sazın biçimsel  yapısından hem de sazı çalan sanatçının sazı tutma pozisyonundan bunu anlayabiliriz. Sazın sağ omuza dayalı olarak çalınması, günümüze kadar gelmiştir. Anadolu’muzda Kars ve Erzurum civarında âşık sazı, Azerbaycan ve Kafkaslar’da âşık sazı ile tar, diğer Türk topluluklarında da dombra gibi sazları benzer şekillerde omuzda, ayakta ya da kucakta tutar şekilde çalınması da  tipik bir benzeşmedir. Bu durumda bağlamanın ortaya çıkış tarihinin M.Ö. 2000′li hatta 3000′li yıllara dayanabileceği görülmektedir. Çünkü bir enstrüman, gelişimini kısa bir zaman içinde tamamlayamaz. Yapılan resimlerden de anlaşıldığı gibi, bağlamanın söze ve de oyunculara eşlik ettiği görülmektedir. Oyuncular bir ibadete başlarcasına ellerini gökyüzüne doğru kaldırırmış gibi  yahut elleri karşılıklı olarak birbirine vuracak şekilde resimlendirilmişlerdir. Şaman Türkleri’nde de bu şekilde ibadetin var olduğunu bilmemiz ise geçmişte duvar ve tabletlere işlenmiş olan resimlerin kıymetini daha da artmaktadır.

En az 15 asırdan beri kullanılmış olan Kopuz, bugün yerini Anadolu’da

bağlama ve ailesi sazlarına bırakmış olmakla beraber bugün hâlâ Orta Asya’da kullanılmakta ve Orta Anadolu’nun bazı köylerinde değişik isimlerle (Kubuz-Kubur) çalınmaktadır.17. yüzyıl sonlarına doğru Anadolu’da genel olarak kopuz adı unutulmaya başlamış, zaman içinde biraz da şekil, biçim değiştirmiş olan bu enstrümana, bağlama denmeye başlanmıştır. Musikinin her türlü aletine ‘Saz’ denmesine karşın, Anadolu’da, bağlama çalgısına özel anlamda saz da denir.

Anadolu insanının bu enstrümana bağlama demesinin iki rivayeti vardır. Bunlardan birincisi, eskiden perdesiz olan kopuzun sapı üzerine kirişten yapılan perdelerin sapa bağlanması üzerine bu enstrümana Bağlama dendiği; ikincisi ise; Eskiden deriden yapılan göğsün yerine sonradan göğüs kısmının ağaç ile kaplanması, ağaç ile bağlanması sonucu bu çalgıya bağlama dendiğidir. İster göğsü bağlandığı için, isterse perdesine kiriş bağlandığı için olsun. Adına ister kopuz, ister saz, bağlama densin, bir gerçek var ki, bu çalgı aleti yüzyıllar boyu Anadolu insanının, duygularını aktaran bir tercüman olmuştur. Nice ozanlar, nice âşıklar bu çalgı ile çok değerli eserler bırakmışlardır. Bağlama, aynı zamanda Anadolu’nun en belirgin folklorik öğelerinden biridir.

 

 

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Yorumlar
  1. Murat diyor ki:

    Merhaba. Saz ve Baglama hakkinda bir seminer duzenleyecegiz. Yurt disinda kaliyorum. Bu yazidaki bilgilerin kaynaklarini suna bilir misiniz lutfen?

    Iyi gunler.



Bu sitede yayınlanan yazılar kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.Tüm hakları saklıdır.
Tema : Sipsi v1
Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.
Email
Print